четвъртък, 18 август 2011 г.

Опис


Опис на Танцова игра
Консумация на вечност
Анализ на контекста и потребностите
В общ план
Съвременните тенденции са изкуството и културата да се отворят и да бъдат достъпни до повече хора и на различни места. На този етап все по-често хората нямат физическо време и материални средства да се докоснат до изкуството и културата. Ускорената игра - кастинг предлага една възможност на човек, от една страна да види себе си като поведение и от друга да намери късче „вечност“, в смисъл на поведение предаващо ежедневните ни жестове разработени до танц и пречупени през юношеската фантазия и игра. Проектът се занимава с понятието за вечност, но разгледано не толкова във философски смисъл, а в смисъл на съществуването като такова тук и сега. Безкрайният миг на настоящето като вечността в ежедневието. Как във всеки момент от нашето съществуване безкрайността се проявява в своя вечен живот.
За жителите на квартал Младост
Всеизвестен факт е, че жилищните квартали на София са тип „спални“, в тях хората рядко имат възможност да видят театрална постановка, една изложба или да чуят музикален концерт. Тази функция се изземва от читалищата. Настоящият проект предлага една инициатива, която се стреми да достигне до повече хора в техните ежедневни дейности – разходка, чакане на градски транспорт. Идеята е да се създаде традиция дейността на школите на читалището да достига до повече хора и да ги докосва. В тази връзка ще се направи видео документиране не само на самото събитие, но и на работния процес, за да се анализират нуждите и необходимостите на жителите на квартал „Младост“ за последващи събития в градска среда.
За участниците в ускорената игра - кастинг и демонстрацията
Ускорената игра - кастинг цели младите участници да намерят своя образ, чрез пробата на различни поведения. Идеята е да се наблегне на ежедневните действия и претворяването им в танц. Все по-често младите хора прекарват повече време пред компютъра, телевизора или класната стая и остава малко време за осъвършенстването на културата на тялото и поведението. Идеята е да се търсят адекватни примери и тяхното адаптиране и достигане до танц.
В творчески план
Проектът се занимава с понятието за вечност, но разгледано не толкова във философски смисъл, а в смисъл на съществуването като такова тук и сега. Безкрайният миг на настоящето като вечността в ежедневието. Как във всеки момент от нашето съществуване безкрайността се проявява в своя вечен живот.
Цели и подцели
Дългосрочна цел
  • да направи изкуството и културата съпричастни на ежедневните дейности на хората
Творчески цели
  • да разгледа съществуването „тук“ и „сега“ през призмата на вечността;
  • да търси средства и начини на изразяване чрез танца и ежедневното поведение;
  • да се обогатят ежедневните роли чрез танцови партитури;
Практически цели
  • да се обогати физическата култура на участниците в ускорената игра - кастинг;
  • изработка на продукт на изкуството на базата на ежедневни действия;
  • изкуството да стане достояние на хората в ежедневните им дейности като пазаруване, чакане на спирка на градски транспорт и разходка в парка;
  • да се анализират потребностите и нуждите на хората за досег с изкуството в градска среда.
Целева група
Преки участници
Участниците в интензивната игра - кастинг се делят на три групи:
  • юноши от 13 до 18 години от школите на читалището по танци и театър. Ще бъдат избрани на доброволен принцип в зависимост от желанието;
  • юноши на същата възраст от квартала. Тук също участниците ще бъдат селектирани на доброволен принцип като критерият ще е да не са се занимавали с танц. Групата ще работи отделно от юношите от школите на читалището.
Идеята е да се съберат две независими групи, чрез които да се проведе изследване на ежедневното поведение на хората и неговото претворяване чрез танц. Ще се види до колко в ежедневните дейности като пазаруване, чакане на спирка и разходка може да се открият и пресъздадат наченки на танц и да се превърнат във форма на изкуство.
Третата група преки участници в ускорената игра - кастинг са:
  • певиците от хора към читалището. Тук те също ще се включат по желание. Ще участват само в крайното представяне на събитието и в репетициите на закрито. Идеята е да има музикален фон, който да съпътства представянето и работата с танцови движения.
Не преки участници
  • жителите на квартал Младост в техните ежедневни дейности като пазаруване в хипермаркетите, разходка и чакане на спирките на градския транспорт. В рамките на 4 дни, в които ще се работи в градска среда се предвижда да се наблюдават и изследват и да станат непреки участници в уъркшопа около 120 души от едната група и 120 от другата група участници. Представянето на резултата от интензивната игра - кастинг ще стане в един ден на три различни места: на две спирка и в два вида парково пространство. Освен на случайното присъствие на тези места ще се разчита и на поканени гости, предвижда се представянето да бъде видяно от около 240 души (2 групи по 4 представяния средно по 30 души).
Подход
Форма на представяне
Идеята е да се достигне до краен продукт – танцова игра, но начина на достигането до него ще е на принципа на ускорен курс, наречен ускорена игра - кастинг. Ускорената игра - кастинг ще има водещ и консултанти, но те няма да поставят готови поведенчески модели, а ще се работи със задачи, които всеки участник ще решава сам. Крайното представяне ще е под формата на игра, чийто правила ще бъдат съставени по време на работа. Идеята е да се ползват наблюдаваното ежедневно поведение и изведените танцови движения като участниците ще се договорят в коя ситуация кой как реагира, без да е поставена точна партитура, а да са направени ясни репери.
Работният процес ще бъде разделен на две части – работа на открито – в градска среда, където се среща поведението на градския човек – в парково пространство и на спирка на градския транспорт. Ще се търсят характерни персонажи, които да бъдат наблюдавани и изследвани и чието поведение да бъде разработвано.
Другата част от работния процес ще се води на закрито – в зала, където ще се изследват танцови движения като абстрактен израз на вечността спряла в момента „тук“ и „сега“. Няма да се изработват танцови партитури, но всеки от участниците ще е свободен да търси движенията, които най-добре пресъздават неговото психо-физическо състояние. Идеята е не да се достигне до заучаване на дадени танцови движения, а до себеоткриване и себеизразяване като част от безкрайността.
В крайния вариант двата работни процеса ще се съберат в едно и ще бъдат представени и на двете места и в градска среда и в закрито пространство. Двете поведения – танцовото и ежедневното ще бъдат представени чрез прекъсване на едното с другото на фона на жива музикална среда – Народен хор „София“. Костюмите ще бъдат ежедневни, но ще се съобразят с нуждите на танца. Няма да се изработват специално, а ще се търсят удобни и практични дрехи, с леки акценти като шапка, чанта, ръкавици и други, които да внасят различен и образен акцент.
Продължение на проекта
Ускорената игра е кастинг за последващото развитие на проекта, което е заснемането на филм с работно заглавие „Изяждайки вселената“ (лятото на 2012 г.). Филмът ще включва различни форми на изкуство, повечето от тях разработвани специално за градска среда (танцови и театрални спектакли) и други, по-свободни форми.
Очаквани резултати
В творчески план
  • обхващане на мига на вечността в единната рамка на акционен пърформънс;
  • непряко включване на градския човек в един продукт на изкуството;
В общ план
  • обогатяване на движенческия речник на участниците;
  • изработка на продукт на изкуството на базата на ежедневно поведение и танц;
  • себеоткриване и себерефлексия на участниците и наблюдателите на представянето на резултатите от ускорената игра - кастинг;
  • съставяне на база данни с реакция на градския човек на продукт на изкуството и събиране на други идеи за работа в градска среда;
  • даване на насоки за работа на участниците в интензивната игра - кастинг на базата на анализирания материал.

Няма коментари:

Публикуване на коментар