събота, 12 май 2012 г.

Описание на Ателие за фантазии "Лудетини"


Инициатор
Сдружение „Творчество за Всеки“
Партньори
Сдружение „Софистик – Живо“
Народно читалище „Бъднина 1982“

Идея и водещ
Елена Колева-Иванова
Идея и костюми
Мария Чуканова
Идея
Основната идея на Ателие за фантазии „Лудетини“ е да се даде възможност на повече деца да се докоснат до изкуството чрез един забавен, интересен и ползотворен начин. В този план изкуството се явява като социален медиатор, който спомага за откриването, развитието и използването на лични качества, умения и чувства.
Искаме да разберем от какво се интересува Вашето дете и да го провокираме да направи конкретен продукт. Идеята е да покажем на децата, че могат да бъдат пълноценни и пълнокръвни участници в живота чрез своите идеи и тези идеи могат да добият материални измерения. Това възприятие на дейностите, които те извършват ще спомогне за придобиване на желание, увереност, самочувствие и нужда да измислят и реализират различни „продукти“. Това не е задължително да бъдат само „произведения на изкуството“. При децата това означава те да създадат игра със собствени правила, крайна цел и конкретни очаквани резултати. Изкуството, като една от най-отворените форми на човешка изява предразполага към усвояването на повече и различни техники, методи и средства за изминаването на пътя от измислянето на конкретен продукт до неговата реализация. Така те ще са готови да станат пълноправни, инициативни и съзидателни граждани на съвременното общество.
Цели
относно децата
  • да се забавляват сред свой връстници посредством различни изкуства;
  • чрез изкуството да се докоснат до различни роли, което ще им съдейства в усвояването на социалните роли;
  • да се впуснат в света на фантазията и приказката където да открият своите мечти, желания, способности и възможности;
  • усвояване на основни положения за работа в група като търпимост и приемане на Другия и неговото мнение, инициативност и съзидателност, сплотеност и приятелско отношение.
спрямо родителите
  • да дадат възможност на децата си да се докоснат до различни изкуства;
  • да видят своите деца в различни роли;
  • да открият потенциала и таланта на децата си.
Дейности
Ателие за фантазии „Лудетини“ предлага възможност за себеизразяване и себеоткриване посредством различни изкуства.
Празниците - приказки, които организира Студиото са тематични в зависимост от предпочитанията на родителите и децата и съобразени с идеята децата да се докоснат до света на приказките и фантазията където да открият и развият своите лични качества, желания и възможности.
В този смисъл те са водени из основните понятия на приказката от Пипи Дългото Чорапче, която ги насочва към изразяване и осъществяване на идеите, представите и стремежите им като танц, рисунка, песен или разказ. Идеята е да се стимулира собствената инициативност без да е задължително да се търсят конкретни таланти в областта на изкуствата. Всеки човек има талант за определени дейности, въпросът е да открие и разбере желанията и, в последствие, да развие възможностите си в дадена област. В този смисъл изкуството допринася за един отворен и цялостен поглед върху човешката същонст.
Очаквани резултати
за децата
  • да развият естетическите си критерии и креативността си;
  • да изпълняват с лекота, финес и удоволствие социалните си роли;
  • да станат инициативни, дейни и отговорни граждани на света;
  • да натрупат опит и умение за работа в група.
за родителите
  • да съдействат за осъществяването на мечтите на децата си;
  • да опознаят децата си по-добре;
  • да спомогнат за отглеждането на една цялостна, дейна и креативна личност.
Последната редакция на текста е направена на 11.05.2012 г. В 22:48 часа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар